Bemanning en vrijwilligers

De “Avontuur” wordt verhuurd aan bedrijven en particulieren voor zowel dag- als meerdaagse tochten. Tegenwoordig staat vooral ook de emotionele of belevingswaarde in de aandacht: de “Avontuur”  genereert herinneringen, vertelt verhalen en maakt deze beleefbaar.

De “Avontuur” beschikt over een bemanning met kennis van deze historische feiten en zijn in staat deze uit te dragen aan onze gasten. Door deze kennis maakt de “Avontuur” het mogelijk het verleden te leren kennen en te begrijpen.  Vanuit dit verleden wordt inzichtelijk hoe het heden tot stand is gekomen. De “Avontuur” verbindt hierdoor het verleden met het heden.

Deze bemanning bestaan uit een groep van personen die bij toerbeurt reizen maken met het schip, een hele leuke en uitdagende vrijetijdsbesteding! Zoals al blijkt, is het zijn van bemanningslid niet vrijblijvend. Varen met gasten brengt een grote mate van verantwoordelijkheid met zich mee vandaar dat wij van hen verwachten dat zij onze trainings- en instructiedagen bijwonen. Het bedienen van de motor, lieren, zeilen enz. vereist een aanzienlijke mate van geoefendheid, een garantie voor een ongestoord verblijf van onze gasten aan boord.

DSC01147

De bemanning van onze klipper bestaat uit:

~ Een schipper
~ Een eerste maat
~ Een tweede maat.

~ en de bar/keuken bediening

De schipper is verantwoordelijk voor het schip en bestuurt het schip tijdens manoeuvreren, het af- en aanmeren en het bedienen van de zwaarden.

Schippers dienen in het bezit te zijn van een groot vaarbewijs of een zeilbewijs.

De eerste maat zorgt voor:
~ De trossen tijdens het af- en aanmeren
~ Het hijsen, strijken en bedienen van de zeilen
~ Het besturen van het schip
~ Het bedienen van de motor, generatoren en andere machinekamer apparatuurroerganger

Eerste maten dienen een dienstboekje te hebben.

De tweede maat zorgt voor:
~ de trossen tijdens het af- en aanmeren
~ het hijsen, strijken en bedienen van de zeilen
~ het besturen van het schip

Bij gebleken geschiktheid wordt een dienstboekje door de stichting beschikbaar gesteld.

Benieuwd hoe het is om mee te varen als bemanningslid van de Avontuur? Lees dan dit verslag.

Vrijwilligers

Naast de bemanning heeft onze stichting ook vele vrijwilligers die zich inzetten om het schip te onderhouden, maar ook om de kennis over het schip en over de oude ambachten die daarbij horen, uit te leren zodat deze niet verloren gaat. Voorbeelden zijn: onderhoud aan het want, zwaarden, roer en natuurlijk ook het onderhoud van de motor en elektrische installatie.

“Nieuwkomers” in worden enthousiast ontvangen en met raad en daad terzijde gestaan, met onderhouds-advies. Onze Stichting vindt het belangrijk dat historische schepen, onderdeel van het mobiele erfgoed van Nederland, in het Zeeuwse landschap zichtbaar blijven. Zo kunnen wij met de “Avontuur” blijven varen, want alleen door gebruik blijft dit erfgoed behouden voor ons nageslacht.

Zin gekregen in dit leuke vrijwilligers werk?
Enthousiaste personen met ervaring in de beroepsvaart, maar ook ervaren watersporters zijn van harte welkom! Alle nieuwe bemanningsleden ontvangen een uitgebreide introductie in de werking en behandeling van de Klipper Avontuur.

Verder zoeken wij handige mannen/vrouwen voor timmer en schilderwerk. U bent van harte welkom.

Voor aanmelden en/of vragen, kunt u deze sturen naar   j.van.weele@hetnet.nl