De geschiedenis van vier Zeeuwse klippers

avontuur_omslag
De geschiedenis van de Avontuur is zeer gedetailleerd beschreven in het boek getiteld Een veger wind wat in juni 2011 is verschenen.

De Avontuur maakte deel uit van een serie van vier grote identieke Zeeuwse tweemastklippers, gebouwd in de periode 1912-1915 op de scheepswerf van de Gebroeders Geleijns te Roodevaart. Deze vier klippers behoren tot de laatste generatie zeilklippers.

Typerend voor deze schepen was de extra degelijke bouw ten behoeve van het vervoer van basaltstenen voor de zeeweringen en massagoedproducten, over de Rijn en de Zeeuwse stromen. ‘Steenbonken’ werden dergelijke klippers ook wel genoemd. De sterke zeeglijn met een hoog voor- en achterschip maakte deze schepen zeewaardig voor de Zeeuwse delta.

Oud-schippers die in hun jeugd nog bewust de zeiltijd meemaakten, vertellen hun herinneringen over het leven en werken aan boord van deze vier klippers. Deze verhalen, aangevuld met ca. 375 foto’s, oude documenten, aquarellen en detailtekeningen, geven een uniek beeld van de geschiedenis tot op de dag van vandaag. De beschrijving van de ontstaansgeschiedenis van de binnenvaartklipper, de geschiedenis van de scheepswerf Gebroeders Geleijns, de zijschroef en de geschiedenis van de Stichting Zeeuwse Klipper Avontuur maken dit boek compleet.

Een veger wind is te koop aan boord van de Avontuur en bij diverse Zeeuwse boekhandels. Het boek is tevens te bestellen bij de auteurs:
A.R. Koppejan (e-mail: koppejanar@zeelandnet.nl, tel: 0118-624561)
D.L.A. Helmich (e-mail: helmichd@zeelandnet.nl, tel: 0113-403998)

ISBN: 978-90-817256-1-3
Formaat: 21 x 28 cm, 248 pagina’s, hardback
Verkoopprijs: € 15.00

Dit boek kwam tot stand met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Van de Velde Publicatiefonds en de Kattendijke/Drucker Stichting.

logo-Van-de-Velde-Publicatiefonds-januari-2011cultuurfonds_horizontaal_kleur